Delpersonligheter

Ja vad säger man?

Ibland känner vi väll alla att det är något annat som får oss att bete oss eller reagera på ett sätt som vi inte riktigt vill eller ens förstår?

På utbildningen jag går fick vi lära oss att titta på och försöka lära känna våra olika delpersonligheter.

Mönster och beteende vi skapat tidigare i livet, kanske redan som barn för att hitta strategier som gynnar oss just då. Med den vanligaste avsikten att känna oss inkluderade omtyckta eller ha som skydd från omvärlden.

Skapar du ett beteende redan i barndomen som gynnar dig som femåring så uppträder ju också just den delpersonligheten som en femåring, vilket kanske inte alltid gynnar oss som vuxna. Då vi förväntas av vår omgivning och även av oss själva att ha ett lite vuxnare beteende en just en femåring, eller hur?

 

Men den delen i oss spelar oss ett spratt, vi kan inte om vi inte är medvetna om den styra dess beteende.

Vanliga delpersonligheter är den ansvarsfulla som tar ansvar för sin omgivning, den inre kritikern som aldrig blir nöjd eller clownen som alltid vill att alla ska vara glada. Eller den jag ofta möter hos  min a klienter, presteraren. som identifierar sitt jag, självet med att prestera. Om jag inte presterar är jag ingenting.

Att ta sig tid som vuxen och verkligen titta på sina delpersonligheter är en spännande tuff men lärorik resa.

Jag har hittat min Ansvarsgreta som jobbar 24 timmar om dygnet, hon har sina känselspröt ute och ser till att alla behov hos andra blir tillgodosedda och ser till att allt som måste göras blir gjort. Helst på hennes eget sätt och av henne själv, själv är bäste dräng. När Ansvarsgreta fått jobba alldeles för hårt alldeles för länge blir hon helt slut. För att komma ur den ganska jobbiga rollen träder antingen Nuärdetfannogfia fram eller Rampljussara som hellre tar på sig nåt fint och går ut i sociala sammanhang.

Nuärdetfannogfia hon kliver in som skydd när Ansvarsgreta gett för mycket av sig själv och av det hon har. För ansvarsgreta är helt gränslös, hon ger allt för att andra ska ha det  bra. Hon öppnar hela famnen dygnets alla timmar och finns för andra till absurdum, och där går jag ofta vilse, och ser inte förrän det är för sent att jag  både blir tagen för given och ibland utnyttjad. Men då får jag trösta mitt vuxna jag med att just Ansvarsgreta kom till redan när jag var 4 år och hon både  beter sig och tänker med en 4årings förstånd.

Och min Nuärdetfannogfia har ju kommit till som ett skydd, för att inte bli helt utplånad och återigen hamna i det vakuum av liv som en utmattning ger. Så hon fyller sitt syfte.

Vi har alla de olika personligheterna inom oss och det är en spännande resa att lära känna dem.

ikväll på min yinyoga klass kommer jag ta med dig på en resa att titta på just dina. En liten teaser på vad som finns där inne, inuti just dig att jobba med på egen hand eller komma till samtal och titta på.

Jag öppnar upp Skalkariket 19,15 om du vill delta på plats, vill du vara hemma i ditt eget vardagsrum, så hojta på mail info@yogasoulmate.se så får du en zoom länk.

Investering 195 kr på plats eller 150 kr på zoom.

Välkommen både på yoga, samtal och hit till min blogg!!

 

Kram Karin